Dóra Maurer, Vera Molnár ve Gizella Rákóczy'nin Eserleri Eylül’de Pera Müzesi'nde!
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, sonbaharı algoritma ve bilgisayar sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'ndan Algoritma Sanatı adlı sergiyle karşılamaya hazırlanıyor. 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sergi Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin bilgisayar, algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor. 19 Eylül’de açılacak sergi 26 Ocak 2025’e kadar ziyaretçileri ağırlayacak.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Eylül ayında sanatseverleri görkemli bir sergiyle buluşturmaya hazırlanıyor. Müze, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında açacağı Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'ndan Algoritma Sanatı sergisinde, algoritma sanatının üç öncü ismi Dóra Maurer, Vera Molnár, Gizella Rákóczy’nin eserlerinden oluşan seçkiyi bir araya getiriyor.
Üç öncü ismin eserleri bir arada 19 Eylül’de ziyarete açılacak sergi, Molnár’ın bilgisayar sanatı üzerindeki önemli etkisine odaklanırken, Maurer ve Rákóczy'nin sanatsal pratiklerinin bilgisayar, algoritma ve matematiğin entegrasyonu ile soyutlamanın sınırlarını genişletmesinin de izini sürüyor. Hesaplar ve Tesadüfler sergisi aynı zamanda bu sanatçıların algoritma ve soyutlama sanatlarına nasıl yön verdiklerine tanıklık etme fırsatı sunuyor.
Bilim ve sanatı bir araya getirdiler 1968 yılında bilgisayarla çalışmaya başlayan Vera Molnár, bilgisayarı sanatsal bir araç olarak kullanarak bilim ve sanatın sınırlarını genişletti. Geçtiğimiz yıl 99 yaşında aramızdan ayrılan Molnár'ın çalışmalarında algoritmik rastlantısallık önemli bir rol oynuyor; eserleri düzen ve düzensizlik, yapı ve özgürlük gibi ikiliklerden besleniyor.
1970'lerden itibaren kusursuz ve kesin yapılar oluşturan matematiğin ve müziğin araçlarını ve biçimlerini araştıran Dóra Maurer'in çalışmaları ise güçlü bir sistematikleştirme eğilimi taşıyor. Sanatçının eserlerinde sayım ve düzensiz kümeleri düzene sokma pratikleri öne çıkıyor.
Geometrik sanatın önde gelen isimlerinden Gizella Rákóczy ise, 1976'dan itibaren dört kollu spirallerin hareketlerini ve seri olasılıklarını araştırdı. Fibonacci serisinin formülünü kullanarak şeffaf boyanın tonlarını katmanlaştırdığı sulu boya resimleri, 2015’te hayatını kaybeden Rákóczy'nin tutarlı, sistematik ve yapı odaklı yaklaşımını yansıtıyor.
2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinliklerine eşlik ederek iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendirme amacını taşıyan ve Macaristan Ulusal Bankası iş birliğiyle hayata geçen Hesaplar ve Tesadüfler 26 Ocak 2025’e kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık olacak.
Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir. Cuma günleri "Uzun Cuma” kapsamında 18.00-22.00 arası tüm ziyaretçiler, Çarşamba günleri ise "Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.
Yeni Yayın! Hesaplar ve Tesadüfler: Macaristan Ulusal Bankası Koleksiyonu'ndan Algoritma Sanatı
Hesaplar ve Tesadüfler
, algoritma sanatının öncü isimlerinden Vera Molnár, Dóra Maurer ve Gizella Rákóczy'nin eserlerini bir araya getiriyor. Sergiye eşlik eden yayında Kinga Rózsa Hamvai’nin küratör metninin yanı sıra Kerem Ozan Bayraktar’ın metni, Hans Ulrich Obrist’in röportajları ve yazısıyla, Jon McCormack, Oliver Bown, Alan Dorin, Jonathan Mccabe, Gordon Monro ve Mitchell Whitelaw’ın kaleme aldığı metin yer alıyor.
Suna'nın Kızları, Şehir Dedektifi ve Skechers İş Birliğiyle Güvenli Adımlar Projesinin Üçüncü Buluşması Gerçekleştirildi
İBB Cibali Mahalle Evi’nde gerçekleşen etkinlikte, 11-14 yaş aralığındaki kız çocuklara yönelik Beden Haritalama ve Fantastik Canavarlar atölyeleri düzenlendi. Ardından Cibali’de düzenlenen sahil yürüyüşü ile semte kız çocuk odaklı bakıldı.
Suna’nın Kızları Çocuk Yaşam Merkezlerindeki Atölye ve Etkinlikler
Suna'nın Kızları, Çocuk Yaşam Merkezlerinde, çocukların eğlenerek öğrenmelerine olanak tanıyan atölye ve etkinlikler düzenliyor. Su oyunları, satranç turnuvaları, yaratıcı sanat projeleri ve medya atölyesi gibi çeşitli etkinliklerle çocuklar, sosyalleşme, problem çözme ve yaratıcılık becerilerini geliştiriyor. Bu etkinlikler, çocuklara güvenli bir ortamda yeni deneyimler kazandırırken, eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor.