Fotoğrafları, çevirileri, belgeselleri ve yazılarıyla tanınan Samih Rifat’ın çok yönlü kimliğine odaklanan “Çok İş Var Yapacak” sergisine eşlik eden yayın, Rifat’ın üretimini bir “sanat ve düşünce eylemi” olarak tanımlayarak yaratma sürecine kapı aralıyor.
Yayında, Serhan Ada’nın kaleme aldığı ve serginin başlığına da gönderme yapan “Çok İş Var Yapacak, Lakin Zaman!” adlı kapsamlı metin yer alıyor. Esra Özdoğan, “Samih Rifat: Yazarın Ölümünden Önce” başlıklı yazısında sanatçının fotoğraf üretimini ele alırken; Enis Batur, “Görmezden Gelinen Şairlerin Ozanı” adlı metninde Rifat’ın şiirlerine dair özgün bir değerlendirme sunuyor. Celal Üster ise “Yitik Güzelliklerin İzinde” yazısında Rifat’ın çevirmenliğine odaklanıyor. Yayın ayrıca, Orçun Türkay, Necmi Sönmez, Hüsrev İsfendiyaroğlu ve Nevzat Sayın gibi isimlerin katkı sunduğu; yakın dostlarının katılımıyla gerçekleşen “Samih Rifat’ı Konuşuyoruz” başlıklı bir söyleşiye de yer veriyor.
Marcel Dzama’nın resim, heykel ve video çalışmalarını bir araya getiren Ay Işığıyla Dans sergisine eşlik eden yayın ise, sanatçının hayal gücüyle örülü lirik ve eleştirel dünyasına derinlemesine bir bakış sunuyor.
Küratör Alistair Hicks’in kaleme aldığı “Ortaklı Satranç: Akıl Almaz Hakikat” başlıklı yazı, Dzama’nın görsel dili ve ilham kaynaklarını irdeleyen kapsamlı bir değerlendirme sunuyor. Yayında ayrıca, Ulya Soley’in Dzama ile Brooklyn’deki atölyesinde gerçekleştirdiği ve Civan Özkanoğlu’nun fotoğraflarıyla zenginleşen röportaj; Ezgi Bakçay’ın sanatçının üretimini sanat tarihi ve kültürel kuramlar çerçevesinde ele aldığı “Rüyamda Uyandığımı Gördüm” başlıklı metni yer alıyor.
Her iki yayın da sergilere eşlik ederken yalnızca belgeleme işlevi görmekle kalmıyor; aynı zamanda Samih Rifat ve Marcel Dzama’nın üretimlerine entelektüel, tarihsel ve kültürel açılardan kapsamlı bir bakış sunuyor. Yayınları Pera Müzesi Artshop'tan, müze mağazamızdan ve kitapçılardan satın alabilirsiniz.